maanantai 16. maaliskuuta 2015

Brasilialaista jujutsua ja lukkopainia. - Aarni Karjalainen

Moi!
Olen Aarni Karjalainen, tuoreeltaan 23-vuotias, brasilialaisessa jujutsussa ja lukkopainissa kilpaileva Lapin ammattikorkeakoulun liikunnan ja vapaa-ajan opiskelija. Kilpaurheilutaustaa löytyy vielä toistaiseksi suurimmalta osin painonnoston puolelta, jonka parissa haastoin itseäni ja muita vuoteen 2013 saakka. Tämän jälkeen erittäin positiivisen sekä onnistuneen lajivaihdon myötä siirryin kamppailu-urheilun puolelle ja treenaan nyt huipulle tähtäävällä mentaliteetilla brasilialaista jujutsua (bjj) sekä lukkopainia. Kilpailuja ja leirejä tulee kierrettyä tällä hetkellä ympäri Suomea ja tulevaisuuden tavoitteena on tietenkin kansainvälistyä kilpailemisenkin suhteen oman tason kehittyessä. Edustan MMA Rovaniemeä, joka kuuluu Checkmat-yhdistykseen bjj:n puolella.

                                                                                                            
Oon pystynyt hyvin yhdistämään opiskelun Lapin ammattikorkeakoulussa ja kilpaurheilun sillä koulu joustaa treenien ja reissujen suhteen hienosti ainakin liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelman kohdalla. Akatemian aamuissa yleensä keskityn vähän jaksosta riippuen oheisharjoitteluun eli esimerkiksi voima- ja nopeustreeneihin, mutta myös taitopuoleen, jonka oon kokenut positiiviseksi lisäksi harjoittelua. Taitotreeneissä on tullut paljon kehonhallinta- ja voimisteluliikkeitä omaan liikepankkiin, mitkä tuntuvat auttavan lajitreeneissä. Myös liikkumisen monimuotoisuus on lisääntynyt varsinkin sparreissa. Kamppailulajit kuuluvat villien lajien ryhmään, jonka lajivastaavana toimii Jarmo Dementjeff. 

Kuva : Johannes Vähänikkilä


Minua pyydettiin kirjoittamaan lyhyt kuvaus omasta lajistani. Suomessa molemmat ovat kasvavia lajeja ja suurin osa kilpailijoista kiertää molempien lajien kisat. Jotain mittakaavaa tästä yksilölajista kertonee osallistujamäärät: syksyn SM-kisoissa 2014 n.450 naista ja miestä yhteensä ja kevään kansainväliseen Finnish Open:iin odotetaan noin 500 kilpailijaa. Nimestään huolimatta brasilialainen jujutsu on maailmanlaajuinen laji ja se on hyväksytty vastikään mm. Asian Gamesin lajikirjoon, joka on olympialaisten jälkeen toisiksi suurin monilajinen urheilukilpailutapahtuma.


Brasilialaisen jujutsu urheiluna on painilaji eli lyönnit ja potkut ovat kiellettyjä. Ottelut alkavat pystystä ja pääpaino matseissa on mattotekniikoissa, maassa käytävissä tekniikoissa. Yleensä pyritään pian saamaan vastustaja tonttiin joko heitolla tai muulla alasviennillä ja pyritään mahdollisimman optimaaliseen positioon hallita vastustajaa sekä tehdä lopetus lukottamalla tai kuristamalla. Lopetukseen vastustaja vastaa yleensä taputtamalla eli luovuttamalla tai tuomari keskeyttää ottelun. Kilpailuissa pisteitä jaetaan bjj:ssä alasvienneistä, vastustajan puolustuksen ohittamisesta sekä hallinnassa olevista positioista – esimerkiksi siitä, kun olet päässyt vastustajan selkään. Lopetuksen tehnyt ottelija voittaa matsin. Aina – ellei lopetus ole laiton tekniikka.

Kisakoostetta maailmanhuipulta

Bjj:ssä kisataan joko puvun kanssa (gi), mikä on lähes identtinen esimerkiksi judoon ulkonäkönsä puolesta tai ilman pukua (nogi), jolloin kilpailuasuna toimii shortsit ja urheilupaita. Lukkopaini on hyvin samanlainen laji, kuin bjj nogi ja eroaa oikeastaan vain sääntöjen osalta. Lukkopainissa on sallittu yleensä laajemmalta skaalalta jalkaan kohdistettuja lukkovariaatioita ja pisteytys poikkeaa hieman kisatilanteessa bjj:n pisteytyksestä. Merkittävin ja arvostetuin lukkopainijärjestö maailmanlaajuisesti on ADCC (Abu Dhabi Combat Club), jonka säännöstöllä kisaan Suomessakin. Kisa-asuna toimii  vapaammin esimerkiksi miehillä pelkistä shortseista painitrikoihin. Molemmat lajit ovat kilpailuissa painoluokittain ja yleensä sarjan kolme parasta pystyvät osallistumaan yhteiseen avoimeen painoluokkaan, jota kautta voidaan hakea vielä kerran se kaikista kovin. 



Mitä mulle kuuluu nyt: hiihtoloman ajan treenasin Oulun Kamppailuklubilla lajitreenit ja oheisharjoittelut, jonka jälkeen kävin vielä pyörähtämässä Delcio Pereiran jalkalukkoseminaarissa viikonlopun verran. Pitempi kova treenijakso tähtää ens kuun 18. päivä järjestettäviin Finnish Open -kisoihin bjj:n puolella ja sitä enne tulee ainakin Tampereella kisattua ADCC:ssä. Kovien treenien vastapainoksi urkalta löytyy onneksi kylpylää, mitä oon tottunut käyttämään saunan lisäksi rentoutumiseen. Kehoa huoltavien treeniosioiden lisäksi Rovaniemeltä löytyy paljon fysioterapiamahdollisuuksia ja itelle oon huomannut toimivimmaksi ART-fysioterapian, missä käyn fiiliksen mukaan paikallisen Kehonhuoltamon puolella. Kevätaurinko hellii ja on aika pyyhkiä pölyt reibaneista !

- Aarni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti